Avellana de Brunyola | L’Avellana de Brunyola
98
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-98,ajax_updown,page_not_loaded,,transparent_content,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive
 

L’avellana de Brunyola

Història

L’avellana de Brunyola es conrea com a mínim des del segle XIV. El 1320 està documentada la venda d’una avellaneda a Santa Coloma de Farners, el 1336 hi ha pagesos que certifiquen que tenen plantacions d’avellaners i durant la revolta remença l’avellana forma part de la dieta dels habitants del castell de Brunyola.

A partir del segle XIX el cultiu es comença a estendre degut a la crisi de la fil·loxera especialment en zones de secà de les terres altes. L’any 1852 Francisco de Paula Fènech en fa la següent notícia:

“Está rodeado (Brunyola) por terrenos y vegas muy bien cultivados, y poblado de infinitos caseríos, habitados algunos de ellos por propietarios ricos. Abundan en aquel terreno los avellanos, de los cuales están plantados leguas enteras. Colocados los árboles a cordel, en la disposición que los agricultores, creo que llaman al tresbolillo, forman calles que se me figuraban paseos./…/ Como me llamó la atención la preferencia que en aquel pueblo daban al avellano, pregunté a los naturales el motivo que tenían por ello, y me contestaron que aquel fruto tenía muy buena salida, porque se embarcaba mucho para América“.

Al segle XX el conreu passa a les terres més fèrtils, la producció s’intensifica transformant les terres a regadiu i es consolida l’ús de la varietat Negreta per la seva productivitat. L’any 1916 Joan Pèlach, propietari d’un mas de Brunyola, defensa la introducció del cultiu en el Congrés de ls Federació agrícola catalana-balear celebrat a Santa Coloma de Farners:

“L’avellana és la fruita més important d’aquesta comarca sens la qual seria difícil, sinó impossible, la vida o sigui l’estada de moltes famílies en casutxos (petites masoveries) que hi ha disseminats per aquestes contrades i muntanyes poblades d’avellaners”

Fira de l’Avellana

L’any 1995 es va iniciar la fira de l’avellana de la Selva al municipi de Brunyola amb l’objectiu de donar a conèixer el conreu i vendre els excedents de producció després de la collita. Aquesta fira, organitzada per l’Ajuntament de Brunyola i el Consell Comarcal de la Selva, s’ha anat celebrant anualment i s’ha convertit en un punt de trobada d’experts, productors, agricultors i comerciants i en una diada festiva pels veïns i pels visitants.

Fira Avellana Brunyola Girona Catallunya la Selva

La collita

La collita té lloc durant els mesos d’agost i setembre. L’avellana es consumeix crua o torrada i forma part com a ingredient de molts productes elaborats o en diversos plats, salses o postres.

Collita Avellana Brunyola Girona Catalunya La Selva

L’Avellana de Brunyola en xifres

947

Hectàrees

 Hi havia l’any 2015 d’avellaners a la província de Girona, prop de la meitat al municipi de Brunyola.
10

Municipis productors

La producció es localitza a Amer, la Cellera de Ter, Sant Julià de Llor i Bonmatí, Anglès, Brunyola, Santa Coloma de Farners i Vilobí d’Onyar, de la comarca de la Selva; i a Bescanó i Vilablareix, del Gironès.
470

Tones

És la recollida anual d’Avellana de Brunyola.