Avellana de Brunyola | Cicle Avellana
293
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-293,ajax_updown,page_not_loaded,,qode-title-hidden,transparent_content,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive

El cicle de l’avellana

Les avellanes es cullen al setembre, però per arribar a aquest punt abans han hagut de passar un conjunt d’etapes que van des de la parada hivernal, la floració i pol·linització en ple hivern, les brotades verdes amb fulles sedoses de la primavera, el creixement dels pellons a principi d’estiu, cosa que comporta la formació de les avellanes i posterior maduració fins que al setembre en assecar-se els pellons alliberen les avellanes, que cauen a terra i es poden collir.

Gener

Els arbres estan sense fulles

És el moment d’escorcellar, això vol dir treure els tanys que surten a la part de baix del peu de l’arbre i tendeixen a formar una planta arbustiva. Cal treure’ls, ja que resten vigor a l’arbre. Si és el cas, es fan servir com a planter, ja que són genèticament idèntics a l’arbre original.

Febrer

La pol·linització

Durant els mesos d’hivern té lloc la pol·linització. El pol·len generat pels aments fecunda unes flors petites, d’un vermell intens però poc visibles si no ens hi fixem bé.

Març

L’hivern s’acaba, s’acosta la primavera

Els dies són més llargs, hi ha més llum i les temperatures pugen. Tot plegat fa que els arbres comencin a brotar. Plou sovint i al terra hi ha una bona coberta vegetal.També és el mes de podar, ja se sap: “Arbre podat al febrer donarà fruit verdader!”

Abril

Les fulles estan ben desenvolupades

Tenen un tacte sedós i color verd intens. L’herba del terra també creix, aviat caldrà segar-la. La coberta vegetal manté un bon nivell d’humitat a la terra i impedeix l’erosió en terrenys amb pendents.

Maig

Amb les pluges dels últims dies i la bonança que fa, l’herba creix molt ràpidament.

Caldrà tornar a segar l’herba aviat.

Juny

Les temperatures han pujat i ja fa més calor

L’evaporació de l’aigua del terreny és gran. Em sembla que aviat caldrà regar. Els pellons són ben visibles i la clova exterior de l’avellana està ben formada, tot i que encara és tova.

Juliol

Fa molta calor

Les avellanes continuen creixent i comencen a emplenar-se per dins. En aquest moment no els pot faltar l’aigua.

Agost

Últims preparatius!

Les avellanes estan ben formades i s’han emplenat del tot, o almenys així sempre ho hem sentit a dir: “Per Santa Magdalena l’avellana és plena.” Estan madurant, i aviat els pellons les alliberaran. Cal preparar el terreny per a la collita: s’ha de netejar de tronquets, pals i pedres que dificultarien la recol·lecció.

Setembre

El gran dia ha arribat!

Ja fa dies que les avellanes han començat a caure, n’hi ha una bona assolada al terra. L’estiu s’acaba, les nits són més llargues i hi ha molta humitat als matins, però encara fa molta calor de dia. Aquest contrast ha anat estovant els pellons que alliberen les avellanes que cauen a terra. No cal esperar més! Tenim les màquines a punt i avui comencem a collir. Hem treballat tot l’any per arribar a aquest moment. Si tot va bé, segur que al vespre quan pleguem ja en tindrem una bona colla a dins. L’endemà hi tornarem, tant li fa que sigui diumenge. Ara hi fa bo, només faltaria que plogués!

Octubre

El més gros ja és a dins

Però encara cal repassar alguns camps que vam collir primer i n’han tornar a caure. A l’octubre sovint plou i si les avellanes es passen massa dies molles es poden podrir.

Novembre

Els dies s’han escurçat molt i les nits són més fredes

El color de les fulles canvia cap a vermell i aviat començaran a caure. Els avellaners després de la collita es preparen per a la parada hivernal.

Desembre

Els avellaners ja no tenen cap fulla

Les glaçades i els últims episodis de tramuntana els les han fet volar totes. És temps d’escorcellar.